mspky.com

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa
Home Parempi kotitalousvähennys

Parempi kotitalousvähennys

Tulosta PDF

On aika kerrata tietoja kotitalousvähennyksestä. Kotona teetetyn työn kustannukset voi osittain vähentää verotuksessa. Kotitalousvähennyksen voi saada jokainen joko teettäessään kotitaloustyötä yrityksellä tai ryhtyessään itse työnantajaksi.

TYÖKORVAUS YRITTÄJÄLLE

Yrittäjälle maksetusta työn osuudesta saa vähentää 60%. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Jos maksaa työn lisäksi myös materiaaleista tai matkakuluista, pitää pyytää sellainen lasku, josta selviää työn osuus.

Vähennyksen tekeminen edellyttää, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Asian voi tarkistaa yritys- ja yhteisörekisteristä osoitteessa www.ytj.fi tai soittamalla numeroon 010 193 490.

TYÖNTEKIJÄN PALKKA

Jos palkkaa kotiinsa työntekijän, saa vähentää 30% maksamansa palkan määrästä. Lisäksi saa vähentää maksamansa palkan sivukulut eli työnantajan sosiaaliturvamaksun, pakollisen työeläkemaksun sekä tapaturmavakuutus- ja ryhmähenkivakuutusmaksut ja työttömyys-vakuutusmaksun.

Pientyönantajille on internetissä toimiva palvelu osoitteessa www.palkka.fi työnantajasuoritusten maksamiseen ja ilmoittamiseen.

TYÖN TEKOPAIKKA

Kotitalousvähennyksen voi saada vakituisessa asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä vähennykseen oikeuttavasta työstä. Asuntoon katsotaan kuuluvan myös piha-alue ja sillä sijaitsevat asumista palvelevat rakennukset.

Kotitalousvähennyksen voi saada myös työstä, joka on tehty verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, iso- ,otto- tai kasvattivanhempien taikka näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Asunnon omistaminen ei ole vähennyksen saamisen edellytys. Vuokralainen voi teettää käyttämässään asunnossa vähennykseen oikeuttavia remontti- ym. töitä.

VÄHENNYKSEEN OIKEUTTAVA TYÖ

Kotitalousvähennyksen saa tavanomaisesta kotitaloustyöstä. Tällaista on esimerkiksi siivous, ikkunanpesu, ruoan laitto, pyykinpesu, silitys ym. vaatehuolto. Myöskin pensasaidan ja nurmikon leikkaus ja pihan haravointi.

Vähennyksen saa myös kotona tehdystä tavanomaisesta hoito- ja hoivatyöstä. Näistä esimerkkinä voi mainita lasten, vammaisten tai vanhusten hoidon. Myös ulkoilussa auttaminen, kylvettäminen ja syöttäminen hoidettavan kotona oikeuttaa vähennykseen.

Lisäksi vähennyksen saa kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Tällaista työtä on esimerkiksi keittiön, kylpyhuoneen tai muiden huoneiden remontointi. Saunan ja kellaritilojen remontointi, rakennusten maalaaminen, parvekelasien asennus, putki- ja sähkötyöt sekä lämmitysjärjestelmien uusiminen, parantaminen ja korjaaminen.

Kiinteistöön kohdistuvista huoltotoimenpiteistä voi myös saada kotitalousvähennyksen. Esimerkiksi öljypolttimon huolto, lämmityskattilan puhdistus ja hyötysuhdemittaus. Sekä ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto. Vähennystä ei kuitenkaan saa nuohouksesta.

Tietotekniikan neuvonta- ja asennuspalveluista saa myös vähennyksen. Esimerkkinä digilaitteen tai antennin, tietokoneen tai sen oheislaitteiden asentaminen ja korjaaminen. Tietoturvapalveluiden, hankittujen ohjelmien ja päivitysten asentaminen sekä kodissa tapahtuva kodin tieto- ja viestintälaitteiden ja -yhteyksien

opastustyö.

TUKIEN VAIKUTUS VÄHENNYKSEEN

Kotitalousvähennystä ei myönnetä, jos henkilö on saanut samaan työsuoritukseen omaishoidon tukea, lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea, palkkatukea tai yhdistelmätukea. Vähennyksen estää myös kunnan myöntämä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli. Tulot tai varallisuus eivät ole esteenä vähennyksen saamiseen.

VÄHENNYKSEN MÄÄRÄ

Yhden henkilön kotitalousvähennyksen määrä on enintään 3000 euroa vuodessa. Vähennettävien kustannusten omavastuu on 100 euroa vuodessa. Kumpikin puolisoista voi saada vähennyksen ja kummaltakin peritään omavastuuosuus.

Vähennys on vuosikohtainen. Se myönnetään palkan, palkan sivukulujen tai työkorvauksen maksuvuonna. Jos palkka ja palkan sivukulut maksetaan eri

Suosikaa ilmoittajiamme

Viimeksi päivitetty 11.05.2010 20:27